Над 220 граждани се включиха в определяне на проблемите с чистотата на въздуха в Бургас

Първата фаза на краудсорсинг експеримента в Бургас донесе над 220 мнения на граждани на града кои са основните проблеми с чистотата на въздуха. Така първата фаза на Инициативата за събиране на мъдростта на множеството по тази важна за всички теми завърши с резултат, който говори за висока ангажираност и активност на гражданите: по брой мнения на глава от населението Бургас се класира на второ място сред градовете участващи в инициативата – Берлин, Амстердам, Брюксел, Атина, Лисабон, Будапеща, Талин, Рига. По-добър резултат постигна само по-малката като население столица на Черна гора, Подгорица.

Инициативата продължава с втората си фаза, по време на която гражданите могат да предлагат конкретни решения за проблемите с чистотата на въздуха на новата платформа за събиране на мъдростта на множеството, тук.

Официално представяне на инициативата #ЧистВъздухЗаБургас

На среща с граждани, медии и институции в Бургас бе представена уникална онлайн платформа към инициативата #ЧистВъздухЗаБургас. Целите на инициативата бяха поставени от Петко Георгиев, директор на „Проинфо“ пред представители на Община Бургас, Областна управа, университетите, нестопански организации и медии.
Мисията на експеримента е да се съберат, обобщят и представят за политическо решение мненията и предложенията на колкото се може повече граждани в търсене на практически решения за подобряване на въздуха.
Паралелно с Бургас инициативата ще се провежда в големите градове на Германия и Нидерландия, както и в Атина, Будапеща, Лисабон, Рига и Талин.
Уникалният европейски експеримент по дигитален краудсорсинг (включване на ресурса на множеството) ще помогне в изброените градове да се намерят нови решения за подобряване на качеството на въздуха.
От Нова година платформата ще бъде достъпна за прякото участие на всички и ще продължи да бъде активна през цялата 2022.

#ЧистВъздухЗаБургас ще премине през четири основни етапа:
Етап 1. Определяне на проблемите.
Етап 2. Вашите предложения за решения.
Етап 3. Общ избор на подход.
Етап 4. Приоритети и формулиране на конкретни предложения към компетентните институции.

CODE Europe

Photo by Alexandr Podvalny on Pexels.com

Целта на експеримента е да се съберат, обобщят и представят за политическо решение мненията и предложенията на колкото се може повече граждани на града в търсене на практически решения за подобряване на въздуха, който дишаме. 

Освен генерирането на конкретни предложения и политики за качеството на въздуха, експериментът цели и тестването на цифрова платформа, която да позволи включването на гражданското мнозинство в решаването на всички важни за тях проблеми и по много други проблеми, които засягат пряко жителите на града.

16 организации от 13 държави участват в експеримента под ръководството на Европейската служба за гражданско действие ECAS и на Центъра за социални науки към унгарската академия на наукитес участието на Европейското бюро за околната среда. В България координатор на краудсорсинга е Фондация ПроИнфо

Повече подробности – на информационната платформа на инициативата

Петко Георгиев, координатор за България            petkog@btcpromedia.org

Красимир Димитров, координатор за Бургас        krasidimitrov@radiomixx.net, 0898449009